Custom Search

Malaysia VS Indonesia

 

I.Dalang, motif dan konspirasi

KEMPEN anti Malaysia yang digerakkan oleh beberapa badan bukan kerajaan (NGO) di Indonesia nampaknya belum reda. Demonstrasi jalanan masih berterusan dan kenyataan pemimpin beberapa NGO seperti Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) dan Laskar Merah Putih (LMP) semakin keras. Selain kedutaan kita di Jakarta, kepentingan dan rakyat Malaysia sudah menjadi sasaran nyata.
Awal minggu ini, rumah seorang jurutera Malaysia dibaling objek. Beberapa rakyat Malaysia mengadu diganggu dengan kata-kata hinaan. Bahkan, dua cawangan bank milik Malaysia iaitu CIMB Niaga dan Bank Internasional Indonesia (Maybank) di Makassar dilaporkan diserbu penunjuk perasaan sehingga memaksa premis itu ditutup, Isnin lalu. Semalam, di sebatang jalan, ahli-ahli Bendera menghentikan kenderaan mencari rakyat Malaysia untuk diusir pulang (sweeping Malaysia). ‘Diplomasi No, Perang Yes’ adalah antara sepanduk yang direntang.
Lebih memburukkan keadaan, media tertentu di republik tersebut terutamanya TV One, Metro TV dan 8TV serta akhbar Media Indonesia dan Suara Pembaharuan mensensasikan isu-isu sensitif dengan laporan yang menyemarakkan kebencian ke atas Malaysia.
Selain dangkal, perspektif laporan begitu songsang. Seolah-olah apa yang berlaku antara Malaysia dan Indonesia lebih buruk daripada bencana tsunami dan bagaikan Indonesia sudah ditawan musuh.
Sebenarnya terlalu banyak persoalan yang berlegar di sebalik isu kempen anti-Malaysia. Siapa yang menjadi dalang, siapa yang bersubahat dan apa motif mereka? Inilah yang menarik perhatian Awang. Setelah berbual dengan beberapa diplomat Indonesia di Jakarta dan pemimpin NGO yang pro Malaysia, Awang mendapat gambaran lebih jelas. Isu tersebut semakin kompleks dan ia mempunyai kaitan dengan banyak pihak di negara itu.
Ada pihak seperti Bendera dan LMP yang terang-terang penglibatannya. Ada yang secara baling batu sembunyi tangan dan ada pula yang bermain wayang seolah-olah mahu mententeramkan keadaan tetapi sebenarnya menangguk di air keruh. Semuanya dilakukan atas pertimbangan dan percaturan politik masing-masing, menutup kelemahan pihak tertentu dan mengalih isu domestik. Penyakitnya bukan di Malaysia tetapi di Indonesia itu sendiri.

II.Dalang, motif dan konspirasi

AWANG hairan mengapa Bendera yang dipimpin oleh tiga etnik Batak beragama Kristian agresif mahu ganyang Malaysia. Perkara pertama terlintas di benak Awang ialah apakah mereka ada agenda agama mahu melihat dua negara Islam bermusuhan?
Tindakan ahli Bendera yang bagaikan orang dirasuk termasuk menggunakan najis memperlihatkan, ia bukan sekadar berdemonstrasi kerana diupah sebagaimana lazim. Ia dipercayai ada kaitan dengan agenda tersirat.
Sesungguhnya banyak fakta tidak tepat dan dikelirukan oleh NGO berkenaan. ketiga-tiga pemimpin Bendera Batak Kristian ini juga dikatakan menjadi alat PDIP, parti pembangkang pimpinan bekas Presiden, Megawati. Kini semua orang tahu bahawa Megawati sedang berusaha menundukkan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) agar tidak bertanding semula bagi penggal ketiga dalam pilihan raya umum 2014 menerusi pindaan perlembagaan. Usaha PDIP mendapat dokongan daripada Parti Golkar yang dipimpin oleh Abu Rizal Bakrie, yang juga pemilik TV One. Seorang lagi tokoh berpengaruh Golkar ialah Surya Paloh yang memiliki MetroTV selain menguasai Kumpulan Media Indonesia. Maka kita boleh faham mengapa media berkenaan ghairah mengeksploitasi isu sensitif Malaysia-Indonesia seperti tarian Pendet, lagu Rasa Sayang, pembantu rumah dan pertikaian mengenai tuntutan Ambalat. Ramai melihatnya sebagai strategi Golkar untuk menjuarai kepentingan rakyat dan menyemarakkan nasionalisme bagi mencari pengaruh di samping mahu menggugat kepimpinan SBY.
Dalam pada itu, SBY dilihat ada kalanya cuba bermain tarik tali untuk menjaga kepentingan politiknya. Beliau dituduh tidak cukup berusaha untuk menghalang sentimen anti-Malaysia kerana dikatakan mahu mengalihkan perhatian daripada isu-isu dalaman seperti rasuah, toleransi agama dan peningkatan kos hidup rakyat. Banyak lagi yang menjadi tanda tanya apakah kempen anti-Malaysia turut melibatkan badan inteligen dan Tentera Nasional Indonesia (TNI). Mungkinkah juga ia ada kaitan dengan negara tertentu atas percaturan ekonomi dan faktor lain yang kita semua tidak tahu. Yang pasti Malaysia tidak sudah-sudah menjadi kambing hitam. Memualkan.

III. Dalang, motif dan konspirasi

AWANG agak terkejut apabila ada NGO dan pihak di Malaysia mengaitkan portal berita pro-pembangkang, The Malaysian Insider dengan tiga pemimpin Benteng, NGO yang menggerakkan kempen ganyang Malaysia.
Ketiga-tiganya Mustar Bona Ventura, Adian Napitulupu dan Serdi Semaun adalah orang Batak Kristian. Menurut Ahli Parlimen Bayan Baru, Zahrain Mohamed dan Yang Dipertua Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Azwanddin Hamzah, trio itu mempunyai hubungan baik dengan Ketua Pegawai Eksekutif The Malaysian Insider, Jahabar Sadiq.
Ekoran pendedahan itu banyak pihak mahu pihak berkuasa menyiasat perkara tersebut. Tetapi Awang lebih teruja dengan maklumat yang diperolehi daripada diplomat Indonesia yang percaya kempen anti-Malaysia mendapat motivasi sejak ketua pembangkang, Anwar Ibrahim menanamkan kebencian ke atas kerajaan Malaysia.
Menurut mereka, Anwar selalu memburuk-burukkan imej Malaysia selepas beliau dipecat daripada kerajaan pada 1998. Anwar diketahui telah lama membina jaringan dengan ramai tokoh di republik itu. Beliau juga mempunyai hubungan baik dengan sebahagian syarikat media termasuk Kompas dan Jakarta Globe. Sebab itu, beliau selalu ke Jakarta dan menonjolkan imejnya sangat prihatin terhadap kepentingan Indonesia terutama kebajikan pekerja di Malaysia. Menurut seorang diplomat, dia mendengar cerita bahawa Anwar mendapat kemudahan dan layanan khas seperti kereta rasmi, penggunaan bilik kenamaan di lapangan terbang malah kawalan keselamatan badan inteligen nasional dan polis pengiring bermotosikal.
Perbuatan memburuk-burukkan Malaysia di luar negara terutama di Indonesia turut dilakukan oleh anaknya, Nurul Izzah. Sehari selepas insiden penangkapan tiga penguatkuasa Indonesia, Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkunjung ke Indonesia dan menemui Kompas dan Jakarta Globe. Beliau membuat pelbagai dakwaan termasuk kononnya kapal selam Malaysia tidak boleh beroperasi sedangkan ia adalah fitnah. Dia bukan mahu meredakan keadaan sebaliknya mencurah minyak ke api.
Persoalannya apa motif Anwar dan Nurul Izzah? Apakah mereka mahu mendapatkan sokongan pihak asing bagi menyokong aspirasi politik PKR yang semakin ditolak oleh rakyat di tanah air sendiri? Apakah Anwar juga mahu mengalihkan perhatian daripada isu sebenar kepincangan PKR, kes liwat kali keduanya di mahkamah serta kemarahan orang Melayu atas pengkhianatannya? Awang sekadar lontarkan dan biarlah jawapan itu dicari bersama.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

VisitorZ

Community Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP