Custom Search

Berhati-hati.....

Read more...

Polis Beri Amaran....betul kah...????....atau....dot..dot..dot..

11th August, 2010 KENINGAU: “Jangan cabar polis” – amaran keras ini dikeluarkan oleh Ketua Polis Keningau, DSP Zahari Mohamad kepada pengusaha kereta sapu di sini.
Sambil mendedahkan kebanyakan pengusaha kereta sapu mempersendakan ketegasan polis, tidak menghormati arahan supaya tidak menjalankan perniagaan haram itu.
“Kesabaran polis sudah berakhir,” tegasnya.
Zahari berkata, pengusaha kereta sapu yang terdiri daripada pendatang tanpa izin di daerah ini tidak memiliki lesen memandu, dan terlibat dalam perniagaan haram seperti itu semata-mata untuk keuntungan peribadi.
“Mereka meletakkan nyawa penumpang benar-benar terancam,” tambahnya.
Bercakap kepada akhbar ini dalam satu wawancara selepas operasi ‘Ops Kereta Sapu’ menjelang Ramadan di sini, ketua polis itu berkata, masyarakat memberi tanggapan negatif terhadap polis, ekoran daripada aktiviti kereta sapu yang semakin menjadi-jadi di daerah ini.
“Masyarakat menganggap polis tidak menjalankan tugas,” jelasnya dan menambah, masalah kereta sapu sebenarnya bukan terletak semata-mata di bahu jabatan polis.
Katanya, selain Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), masyarakat itu sendiri harus memberi kerjasama untuk menangani masalah itu.
“Polis telah berkali-kali menasihatkan masyarakat supaya jangan menggunakan perkhidmatan kereta sapu, tetapi mereka tidak mematuhi nasihat itu,” tambanya.
Beliau kesal kerana polis dipersalahkan berhubung dengan kebanjiran kereta sapu di daerah yang sedang pesat membangun ini.
Operasi pada Isnin, menyaksikan sebanyak 23 kenderaan persendirian yang digunakan untuk perniagaan haram di sekitar Pekan Keningau.
Daripada jumlah itu seramai 14 orang pengusaha didapati tidak memiliki lessen memandu.
Empat daripada kenderaan itu tidak memiliki cukai jalan, atau cukai jalannya luput tempoh.
Zahari berkata, kebanyakan daripada pengusaha kereta sapu itu terdiri daripada Pendatang Tanpa Izin (Pati), selebihnya penduduk tempatan.
Tangkapan dirujuk melalui Seksyen 33ALPKP, Seksyen 26cAPJ dan Seksyen 23APJ, berdasarkan kesalahan.
Menjawab satu soalan, Zahari berkata, polis benar-benar tercabar dengan tindakan agresif pengusaha kereta sapu, yang menjalankan kegiatan itu dengan mengenepikan undang-undang.
“Apabila mereka berani memandu tanpa lessen dan menjalankan aktiviti itu tanpa permit, mereka seolah-olah menafikan kuasa polis,” dedahnya.
Beliau memberi amaran, bahawa polis tidak akan bertolak ansur dengan sesiapa juga yang terlibat dalam aktiviti yang mencabar undang-undang dan kuasa polis.

Read more...

Sangkakan bangkai babi hutan, rupa-rupanya mayat gadis

SUNGAI PETANI 11 Ogos - Seorang penoreh getah di sebuah ladang dekat Taman Kelisa Ria, di sini, terkejut apabila mendapati bangkai disangka babi hutan yang ditemuinya, rupa-rupanya adalah mayat seorang gadis disyaki dirogol dan dibunuh secara kejam.
S. Shanmugam, 50, berkata, dia yang menemui 'bangkai' itu kira-kira pukul 10 pagi pada mulanya tidak mengendahkannya kerana menyangka ia babi hutan.
Katanya, namun dia mula mengesyaki sesuatu yang buruk telah berlaku apabila melihat dawai dan cawan yang digunakan untuk menadah susu getah di kawasan berhampiran hilang dari pokok.
Dia juga menjadi lebih hairan apabila melihat terdapat kesan semak-samun yang diratakan, selain seretan sesuatu objek beberapa meter dari pokok berkenaan.
"Semasa saya menghabiskan torehan getah pada baris akhir di hujung ladang, saya mendapati dawai dan cawan yang digunakan untuk tadah susu (getah) hilang.
"Saya cuba mencari sehingga jumpa 'bangkai' itu. Mula-mula ingatkan babi hutan sengaja rosakkan cawan dan (kemudian) mungkin mati selepas termakan getah.
"Sebaik sahaja mendekatinya, saya nampak jari manusia dan terkejut apabila sebenarnya ia mayat gadis," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Hashim Ali berkata, polis tiba di lokasi sejurus menerima laporan daripada majikan Shanmugam.
Katanya, mangsa yang berusia awal 20-an ditemui dalam keadaan separuh bogel dengan kecederaan parah di kepala, selain tangan kiri diikat dengan dawai.
Beliau berkata, mangsa juga mungkin dibunuh 24 jam lalu di tempat lain sebelum dicampakkan di kawasan tersebut.
"Identiti mangsa belum dapat dikenal pasti memandangkan tiada sebarang dokumen pengenalan diri ditemui pada mayat tersebut.
"Ketika ditemui, mangsa dalam keadaan separuh bogel dengan seluar dalamnya dilondehkan ke paras lutut.
"Berdasarkan penelitian awal, mangsa adalah warga tempatan berdasarkan kesan parut suntikan pelalian BCG," ujar beliau.
Katanya, pemeriksaan mendapati mangsa bersusuk tubuh kecil serta mempunyai kulit sawo matang.
"Kita juga percaya mangsa mungkin berketurunan Melayu atau Siam," katanya lagi sambil memberitahu, polis tidak menemui senjata di tempat kejadian.
Beliau berkata, polis mengklasifikasikan kes itu sebagai bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.
"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) dan polis sedang menunggu laporan bedah siasat untuk mengenal pasti punca sebenar kematian," jelasnya.
Hashim meminta ibu bapa yang kehilangan anak gadis mereka supaya menghubungi Pegawai Penyiasat Kanan, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, Asisten Supritendan Teh Boon Keong di talian 012-3284837 atau balai polis berhampiran bagi membantu siasatan.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

VisitorZ

Community Blog

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP